2010. január 27., szerda

Szülinap 2 hónapnyira

Ami azt jelenti, hogy Kristóf holnap már 10 hónapos lesz.

Ennek örömére tud:

  • kúszni, kb. olyan gyorsasággal, mint a rakéta, semmi nincs biztonságban, az egész lakást bejárja és rendet rak,
  • ülni, mint a cövek, na nem felülni, de ne legyünk telhetetlenek,
  • ezerrel megy a mama, baba, papa, és hallottunk már tőle jópár apa-t is,
  • ki- és bepakol a sütifaló böndöjéből,
  • kérésre (mostanában kérés nélkül is) odaadja a játékot,
  • valamikor tudott pápát inteni is, de azt valahogy elfelejtette mostanában,
  • és persze továbbra is tapsol.

A súlya 10050 gr volt a mai mérésen, a hosszmérés megint kimaradt, majd itthon valahogy megmérjük. De olyan 77 cm-re tippelünk.

Súly (gr)

A lassabb mozgásfejlődésre azt mondta a doktor nénink, hogy mivel mindent alapból lassabban csinált eddig, így nincs gond, csak figyeljünk rá, hogy mindig legyen valami új, amit csinál. Ezze eddig nem volt gond. Azt mondta, hogy próbáljuk őt segíteni úgy, hogy elindítunk neki egy mozgást, de hagyjuk, hogy Kristóf maga fejezze be. Pl. kezdjük el felhúzni ülésbe de csak picit indítsuk el és hagyjuk, hogy ő húzza fel magát. Így az izmai is erősödnek, hiszen saját maga csinálja, és gyakorolja a mozdulatot is, ami egy idő után rutinná válik számára.

Ma gyakoroltuk így a felülést és a felállást is. A kis hamis szuperül húzza fel magát mind a két mozdulatnál.

Kristóf sokat dörzsölte a szemét, így elmentünk a szemészetre is. Alapos doktor nénivel találkoztunk, amennyire egy ilyen pici gyerkőcöt lehet, ő megvizsgálta Kriszt és mindent rendben talált. Még tavasszal egy kontrollra javasolta, hogy menjünk vissza, mert kicsit nagyobb gyerkőcöt jobban meg tud nézni és akkor bepótolja, ami még kimaradt most. Remélhetőleg akkor is ilyen jó eredményre jut, mint most.

Mostanában legtöbbször már csak 1x alszik a drágám napközben. Bár most abban a fázisban vagyunk még, hogy 1 kevés, 2 sok. Az éjszakáink változóak. Általában nem ébred fel, csak nyüszög álmában. Ilyenkor át kell menni hozzá, cumi vissza, simi, néha egy kis tea vagy némi Dentinox. Aztán alvás tovább. Ezt van, hogy 4x-6x megismétli egy éjjel, de van, hogy csak 1x. De panaszra nincs okom, hiszen 3 hónapos korától 9 hónapos koráig gyönyörűen átaludta az éjszakákat. 1 hónapja műveli ezt a nyüszögést, de hát ez lehet a fogától, meg ott van a mozgásfejlődés, a sok inger, ami napközben éri, sok-sok újdonság, élmény, amiket fel kell dolgozni, és persze a szeparációs szorongás is. És vannak nála sokkal rosszabbul alvó babák is. Azaz nem panaszkodom. :D

Már egyáltalán nincs cumisüveges kaja. Pontosítok, néha reggel hajlnadó 1-1,5 dl tápszert cumiból meginni, de azt is valami ízesíttéssel (pl. kakaónak álcázva). A napi, számára még szükséges 2-3 dl tápszert némi csellel kapja meg. Pl. kekszel keverem össze és pép lesz belőle, vagy gabonapéppel csinálom és gyümölccsel, vagy szimplán tejpépet kap. Egyébként minden mást szívesen és jóízűen eszik. Aminek nagyon örülünk.

Járunk babatornázni. Múlt héten voltunk először. Az ifjúsági házban tartja egy nagyon aranyos csaj, Cilinek hívják. Múlt héten kb. 10-en voltunk, ahogy elnéztem Kristóf volt a legkisebb, de nagyon tetszett neki a mondókákkal, énekekkel felturbózott torna. Hintáztatjuk, forgatjuk, dobáljuk őket. Szóval csupa olyan gyakorlat, ami segít a mozgásfejlődésben. Az első alkalom nagyon tetszett Kristófomnak, vigyorgott ezerrel. A végén a babák játszhatnak, van rengeteg játék. Kristóf először csak megilletődötten nézelődött, majd bevetette magát a labdák közé. A végén még csajozott is, megfogta az egyik kb. 1 éves kislány kezét.

Holnap megint megyünk, remélem, hasonló jó élményünk lesz. Majd beszámolok.


Az első szilveszter

Amit Kristóf szerencsére Piliscsabán töltött, mert szerintem itthon egy pillanatot nem tudott volna aludni olyan durrogtatás volt, már délután 3-tól. Éjfélkor meg kitört a 3. világháború egy órácskára. Azért Kristóf ismerkedhetett már a pirotechnikai eszközökkel, mert odafent a hegyen is volt durrogtatás, de persze jóval szerényebb mértékben, mint a Káposztásmegyer kellős közepén. Így a nagyszülők megúszták egy éjfél és 1 közötti nyűszögéssel. De állítólag az ettől eltekintve az éjszaka egész jól telt. Bízom benne, hogy ez az újonnan a fogzásra elkezdett homeopátiás szer, a Chamomilla kezdődő hatásának is betudható. Sajnos váltanunk kellett, mert az eddig használt Viburcol kúp nem használt. A tünetei alapján választottam a Chamomillát, remélem, hogy tényleg hat, bár egyenlőre még várakozó állásponton vagyunk, mert még csak 2 napja kapja, és minimum 4 nap kell a hatás kialakulásához. Ha mégsem használ, akkor "van máááásiiiiik"!

Apa és Anya 31-én még bevásárolt - főleg Anyának - némi ruházatot, kihasználva az év végi leárazásokat, de persze Kristóf sem maradhatott ki a dologból, ő is kapott jópár 80-as body-t (mert a 74-esek elég kicsik kezdenek lenni) és pizsamát, meg persze harisnyát is, mert már azok is igen csak kicsik.

Kicsit "nosztalgiáztunk" is, mert folyton mindenkinek eszébe jutott a tavalyi szilveszter, amikor is a buli nagy részét én személy szerint a Péterfy Kórház szülőszobáján töltöttem (Ati és a barátnőmék a folyosón), majd az éjfél már a 422-es kórteremben talált Dia mellett.

Találkozásunk 1 éves évfordulójának örömére kaptam is sms-t Diától délután, meg beszéltünk telefonon. Felelevenítettük az emlékeket, jókat röhögtünk rajta, mi a kórházban is igyekeztünk a rossz kedvünket elütni valami hülyeséggel, a saját kínunkon röhögéssel, mert így kicsit könnyebb volt átvészelni a kórházi napokat.

Este 2 baráti pár jött hozzánk. Az egyik srác megjegyezte, hogy akkor most csak itthon fogunk ülni? Mire a barátnőm, aki tavaly is velünk volt, hangosan felnevetett és közölte, hogy ha tavaly velünk bulizott volna a másik pár is, most nagyon tudnák értékelni, hogy "csak itthon ülünk". :D Aztán elmeséltük nekik, hogy tavalyi buli hogy is zajlott. :D

Végül idén 3-ig voltunk fent, de én utána szó szerint elájultam olyan fáradt voltam. Persze felébredés után első dolgom volt, hogy hívjam a nagyszülőket, mi van a kis banditámmal. De szerencsére minden rendben van vele, szépen aludt, jól evett, játszott.

Hát így léptünk át 2009-ből 2010-be.

Még egyszer BUÉK mindenkinek!


Szilveszter

Boldog, egészségben és sikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!!!


Az eslő karácsony - képekben

Apa, Kristóf, karácsonyfa, új kutyus

Anya, Kristóf, karácsonyfa, új kutyus

Csingiling, Herr Nyó a legújabb haver, és a legnagyobb sláger: a csomipapír

Az első halászlé

Mamika, Zsuzsi a nagynéném, és az uncsitesóim: Emma és Anna


Karácsony

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése