2010. január 26., kedd


És már megint taknyos

Ez szinte hihetetlen, még csak egy hete mászott ki Kristóf a betegségből, és szerda estére már megint tiszta nátha volt. Nyugtalan volt és nyűgös, folyamatosan folyt az orra... és hát az éjszakája sem volt fényes. Jó, a nyűgösségét betudhattuk annak is, hogy kibújt a 4. foga is. De szerintem a betegségét is köszönhetjük ennek, mivel fogzáskor sokkal fogékonyabban minden nyavalyára.

Így hát csütörtök délelőtt Magdi mamával felkerekedtünk, hogy meglátogassuk újra a doktor nénit. Olyan hihetetlen szél fújt, hogy ha gyalog kellett volna mennünk, tuti, hogy repültünk volna. A doktor néni nem talált szerencsére nagy problémát, kicsit piros a torka, meg hát ugye folyik az orra. Orrcsepp, kalcium szirup, orrszívás, ha nem javul akkor hét elején a betegrendelésre menjünk, ha javul, akkor kedden a már egyébként is meglévő időpontunkra az egészséges rendelésre.

Közben beszereztem némi jó tanácsot egy homeopátiás tanácsadótól, és megvettem a javasolt bogyókat, hátha Kristófnak bejön. Úgy tűnik nála működnek. Mára a köhögése szépen javult, alig köhög már (gyorsan le is kopogom), és a nózija is egyre jobb, bár abból azért még tudunk eltávolítani nagy mennyiségű terméket. :D Remélem, lassan kimászunk ebből a betegségből és egy időre el is felejthetjük.


Túl vagyunk a betegségen

Végre meggyógyult Kristóf. Kedden még a doktor néni a biztonság kedvéért megnézte, mert időnként még mértünk neki 1x-1x 37,1-et, de mindent rendben talált. Azt mondta, hogy ez a minimális hőemelkedés lehet akár a fogától (lévén a 4-dik épp küzdi magát kifelé), de attól is, hogy a játék hevében kicsit feljebb megy a hőmérséklete (mindig alvás előtt mértük a hőemelkedést). Szóval probléma egy szál se.

Még kedd este kimentünk Katinagyiékhoz kicsit kiélvezni a vénasszonyok nyarát. Kristóf nagyon jól elvolt. Élvezte, hogy mindenki vele foglalkozott, és hatalmasat aludt a jó levegőn.

2 hét múlva megyünk megint mérlegelésre a védőnénihez. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hány centit fog mérni. De az biztos, hogy Kristóf elkezdte kinőni a 71-esként számozott ruhákat.

Újabb fogacska, javuló nózi

Egy egész tűrhető éjszaka után Kristófom ma 8 órakor ébredt fel. Az apjával továbbra is hadilábon állt, mert az újfent belenyomta az orrszívót az orrába, ő meg azt nagyon nem szereti. De szerencsére ma már ezt a hadműveletet kevesebbet kellett csinálni.

A reggeli öltöztéskor örömmel vettem észre Kristóf egy vigyorgásakor, hogy megérkezett a már várt harmadik fog. A bal felső fogacska már múlt hét hétfőn kidugta egy csücskét, de tovább nem akart jönni. Ma reggelre viszont teljesen áttörte az ínyt. Így Kristóf már 3 foggal büszkélkedhet.

A biztonság kedvéért azért kihívtam a saját doktor néninket is, hogy ő is nézzen rá Kristófra. 1 óra körül érkezett, Kristóf már álmos volt, de azért viszonylag jó kedéllyel tűrte a vizsgálatot. A doktor néni már csak a torkát látta pirosnak, és hát az orra még mindig tele volt egy kicsit, de egyébként mindent rendben talált. Kaptunk kálcium szirupot, hogy éjszakára adjunk neki belőle, mert csökkenti az orrváladék képződését.

Adtunk is, de ettől függetlenül is, a 10 órás etetésnél szinte semmi nem jött már Kristóf orrából. Szépen evett és nyugodtan el is aludt. Reméljük, hogy most már nyugodt éjszakája lesz, ki tudja pihenni magát és holnap vidáman ébred.


Első betegség

Természetesen péntekről szombatra virradó éjjel kezdődött. Először csak arra gondoltam, biztos jön a foga Kristófnak, azért sír fel már másodszorra, de a harmadiknál simi alatt feltűnt, hogy meleg a homloka és ...húúú irgalmatlanul be van dugulva a nózija. Mindez hajnali 4-kor. Apa kicsit furcsán nézett rám, mikor kezemben a totál felébredt gyerekkel közöltem vele, hogy hozza a porszívót. Azt hitte meghibbantam, hogy az éjszaka közepén porszívózni akarom Kristóf orrát...hogy a szomszédok, meg ilyesmi...na hát a szomszédok érdekeltek a legkevésbé. Aztán mikor az első orrlyukból leszívott mennyiséget meglátta Apa, akkor megértette, hogy miről is beszéltem. Aztán hőmérő popsiba, a végeredmény 38 fok (azaz 37,5), ami ugye még csak hőemelkedés, na de alig fél órája ez még tuti nem volt ennyi (erezhetően változott a Kisördög homlokának hőfoka). Mit is tegyen hát a kezdő szülő? Telefon a gyerekorvosi ügyeletnek, hogy mégis mi a szösz legyen ilyen helyzetben. A kissé álmos hangú doktornéni kedvesen megnyugtat, ez nem komoly, akár a fogzástól is lehet, szívjuk jól ki az orrát, emeljük meg ha lehet az ágyát a fejénél, legyen hűvösebb a levegő, figyeljük nem lesz e lázas. Ha nem, akkor délelőtt vigyük be hozzájuk, ha ne adj isten mégis, akkor pedig hívjam újra őket és jönnek.

Hát így tettünk. Szerencsére kis manómnak sikerült visszaaludnia, sőt még a reggeli etetés után is (igaz, azért korábban kérte a reggelit, mint szokta) aludt vagy jó másfél - 2 órát. Aztán felkeltünk és elindultunk a Bethesda Kórház ügyeletére (oda tartozunk). Szerencsére nem voltak sokan, de annyian igen, hogy a tízórait a váróban megejtsük. Csendben és büszkén megsúgom, hogy Kristófom olyan szépen ette az alma-krumpli pépet, hogy a mellettünk ülők (egy kb. 2 hós kislány szülei) jól megcsodálták (hallottam :D - hízott is a májam), hogy milyen ügyes.

Egy fiatal doktor "bácsi" (Kristófnak bácsi, nekünk kortársunk) volt az ügyeletes, nagyon kedves volt. Gyors, de alapos vizsgálat után kiderült, Kristófnak garatgyulladása van. Köptető, orrcsepp, sok folyadék, szükség esetén lázcsillapító. Amúgy semmi komoly, elvileg gyorsan túl lesz rajta.

Szerencsére láza továbbra sem volt a drágámnak, csak hőemelkedése. Napközben szépen aludt, jól evett. Csak az éjszaka volt gáz. Szegénynek úgy tele volt az orra, hogy nem bírt aludni. A porszívó hangjától most már szó szerint zokogni kezdett, így áttértünk egy kevésbé hangos orrszívóra, egy szájjal szívható verzióra. Ez kevésbé bizarr, mint aminek hangzik elsőre. :D Nagyon jól működik, de Kristóf most már ezt is szívből utálja. Mindent utál, amit az orrába dugunk. Sőt kezd kissé morcosan nézni szegény apjára, aki eme műveletet végrehajtja.

Szóval szombat este csak nagy nehezen sikerült elaltatni, de végül éjfél felé csak elaludt. Persze az éjszaka folymán többször felsírt, cumi vissza, simi, fülben lázmérés (nem volt hála az égnek). Reggeli után megint visszaaludt, és után a hőemelkedés nélkül ébredt. Egész nap nem is volt neki (a max. popsiban 37,7 volt, ami ugye csak 37,2), jó kedvű volt és élvezte, hogy a nagyszülei és a keresztszülei abajgatják (Öcsipapa szülinapját ünnepeltük). Aztán estére megint elromlott a kedve, kicsit hőemelkedése lett (38 azaz 37,5). Biztonság kedvéért azért kapott egy kúpot, hogy nehogy feljebb menjen neki éjjel. Újabb zokogások az orrszívás miatt, végül a kezemben aludt el, úgy hogy ringattam a hintaszékben.

10 órás kajcsi: újabb sírás orrszívással egybekötve, hőemelkedés már nincs, gyors átöltözés, mert az első hálózsák túl meleg volt, beleizzadt. Kajcsi közben megint bealudt, aztán szunyókált tovább a vállamon büfi helyett. Végül óvatosan bevadásztam az ágyba. Remélem, jó éjszakája lesz, tud rendesen aludni.

Holnap azért kihívom a saját doktor néninket. Az a jó, ha ő is látja.

Ja! Azt elfelejtettem, hogy megérkezett egy újabb foga Kristófnak, a jobb alsó. Szegény most halmozottan hátrányos: fogzik, közben fáj a torka és be van dugulva az orra, néha még hőemelkedése is van. Hát nem csodálkozom, hogy nyűgös... én is az lennék.


Védőnéninél, doktor néninél

Ma megint voltuk a védőnéninél és a doktor néninél. Kristóf nagyon jól viselkedett. Rengeteg mosolygott, magyarázott, már a védőnénit teljesen elvarázsolta (nem a mi védőnénink volt). A méretei a hivatalos mérések szerint: 8060 gr és 73 (!) cm. Ez utóbbi a védőnéni állítása szerint az 1 évesek magassága általában (az 1 évesek átlag hossza 74 cm). Úgyhogy jócskán hosszabb, mint a kortársai. Valószínűleg ezért megy a forgolódás is nehezebben neki (hátról hasra még nem megy), mivel nehezebb ezt a hosszú testet megmozgatni. :D

Megcsinálta a 6 hós státuszt is, minden teljesen rendben. A doktor néni is oda volt teljesen, hogy milyen mosolygós, magyarázós, jó kedvű baba. Mondta is, hogy kár, hogy meg kell szúrnia. De szerencsére Kristóf jó kedvét csak egy rövid időre vette el a szuri. Egy rövid sírás után teljesen megnyugodott és magyarázott tovább.

Legközelebb 1 hónap múlva megyünk, de akkor csak egy mérésre megyünk és a doktor néni csak rápillant, ha nincs semmi panasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése