2010. augusztus 24., kedd

A baromfiudvar réme

Tavalyhoz hasonlóan idén is ellátogattunk Kömörőbe apa keresztszüleihez. Kristófom persze rögtön felforgatta a házat, azaz leginkább a baromfiudvar nyugalmát. Csak egyszer kellett neki a pipiket megmutatni, rögtön szerelembe esett velük (meg a cicákkal és a röfikkel is), és folyton csak oda hozzájuk akart menni. Leült közéjük, kergette őket, szegények meg nem győztek menekülni előle. Szerintem hatalmas kő gördült le az összes tyúk szívértől, mikor mi kigördültünk az autónkkal vasárnap délután. Igyekszem majd videót feltenni a csirkék réméről.

Közben rengeteg új szót tanult Krisz, csak kapkodom a fejem, mert szinte mindent megismétel amit mondunk. Most már köszön, hogy szia, mondja, hogy paci, csacsi, kérek, inni, menni és még sorolhatnám. Rengeteget, rengeteget beszél.

Betöltötte már a 17 hónapot is. Ma voltunk a védőnéninél a bölcsis lapért, amire még jövő héten a doktor néni ráírja, hogy egészséges közösségbe mehet. A védőnéni lemérte Kriszt. Azt eredmény: 12 kg és 85 cm. Szeptember 6-án pedig irány a bölcsi.



Mivel rég tettem már ilyet fel, hát nézzük, mit is kéne tudnia a nagykönyv szerint egy 17 hónapos gyereknek. Nem sokat találtam erről, a többi már a másfél éves gyerekekről szólt, azt majd 1 hónap múlva.

Az önálló járás biztonságosabb, a karja lazán a test mellett van és a lába is zárt,
ha van a lépcsőn korlát, megpróbál felmászni. - A lába is zárt részen kívül a többit pipálhatjuk. A lába már zártabb, mint korábban, de hát végülis ő még csak most kezdett nem rég járni és ott az a fránya pelus is.

Céltudatosan odamegy a hozzátartozókhoz, magára irányítja a figyelmüket és odavezeti azokhoz a dolgokhoz, amit szeretne megkaparintani, vagy amivel valami gondja van. Megérti az egyszerű kérdéseket /"Hol a labdád?"/ és teljesíti az egyszerűbben megoldható kéréseket /"Hozd ide a labdát!"/. - Szó szerint.

Kinőnek az alsó, majd a felső szemfogak /2 éves korig/. - Vagy inkább 16 hónapos korig. Krisz már a hátsó örlőknél tart. Mit neki szemfog. :D

Merészsége, vállalkozó kedve felülmúlja mozgásfejlettségének, mozgékonyságának szintjét. Olyan dolgokra akar vállalkozni, amelyek meghaladják ügyességét, egyensúlyérzékét és fizikai erejét, emiatt nemegyszer kell elszenvednie a testi és lelki kudarc érzését. - Aha.

Másfél éves kor táján a jellemző rajzaira a körkörös firka. - Ez is megvan, bár azért a zsírkréta evésről még le kéne szokni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése