2011. november 12., szombat

Amikor feladja egy elvét az ember

Mikor az ember lánya/fia gyereket vár bizony nagy - és hite szerint megdönthetetlen elvekkel - vág neki az ismeretlennek. Jönnek a nagy mondatok: "én soha....", "biztosan nem....", "én biztos így fogom csinálni...." stb. Meg ahogy azt Móricka elképzeli. Mert aztán megszületik az a baba és bizony a szülők idővel rájönnek, hogy célszerű ezeket az elveket rugalmasabban kezelni.
Mivel én ezen már átmentem, mosolyogva figyelem néha első babájukat váró vagy tervező ismerőseimet, akik jönnek a nagy elvekkel. Úgy vagyok vele, hogy térjünk vissza rá úgy fél évvel a gyerek születése után.
Persze az irányvonalak azért maradnak, nem tesz az ember 180 fokos fordulatot, de van, amikor a körülményeknek be kell hódolnunk és el kell fogadnunk, hogy hát ezt az elképzelésünket jobb, ha feladjuk.
Jó párszor jártam így, épp legutóbb alig egy hete. Mikor kénytelen voltam elfogadni, hogy Kristóf is belekerült Anna, Peti és Gergő történeteinek bűvkörébe. Legnagyobb bánatomra. De beletörődtem, így már 1 hete minden este Annapetit olvasunk és mivel szuper akció volt az Alexandra Online-on, így megrendeltem 3 kötet Krisznek.
Lehet, hogy konzervatív vagyok, bevállalom, de nekem Bartos Erika műveitől a hajam égnek áll. Nem tetszenek a rajzok, idétlenek. A szövegek is helyenként bugyuták (Apával időnként magunknak csendben kommentáljuk, hogy is történne egy ilyen szituáció a valóságban, iszonyat jókat röhögünk - szégyen, nem szégyen :D). Nem csak Annapeti, de Bogyó és Babóca is idegesít. Ugyebár kinek a pap, kinek a papné. Elfogadom, hogy más szerint aranyos, de én inkább maradnék Boribonnál, a Vidám meséknél, Zelk Zoltán örök darabjánál, a Három nyulaknál, Thomasnál, a Kisvakondnál, Grimm meséinél és még sorolhatnám. Krisz ezeket is imádja, de most Annapeti és Annapeti lett hirtelen a minden. Nagy-nagy elvem volt, hogy ebbe a lakásba soha nem teszi be a lábát egyetlen egy Bartos Erika könyv sem, de ha kelletlenül is, behódoltam gyermekem akaratának. :D Na, egyet szögezzünk le: 1 kötet van, 3-at rendeltem, TÖBB NEM KELL!!!!! És bízom benne, hogy ez is csak egy múló hóbort lesz, mint eddig már több más "nagy kedvenc". Azért a Mikulásnak jelzem, hogy csak 1 db Thomasos könyvünk van, arra nagy szükségünk lenne! ;)
Végezetül egy nagyon jó cikk, amely megerősít benne, hogy nem vagyok UFO: http://www.origo.hu/kotvefuzve/blog/20110321-a-bartos-erika-virus-miert-utaljak-a-szulok-az.html
A cikk írója és a megszólaló szülők jól megfogalmazzák, ami nekem nem sikerült, hogy mi a bajom pontosan Annapetigergővel és társaival.